Σελίδες

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Προγεννετικός έλενχος. Είναι αναγκαίος;


Ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν είναι απαραίτητος μόνο για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες,αλλά και ζωτικός ώστε να μπορέσουν οι γονείς να αποφασίσουν πότε θα κάνουν παιδί,αφού λάβουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες.
Ένας βασικός παράγοντας φυσικά είναι η υγεία των γονιών ιδιαίτερα της μητέρας, γιατί η εγκυμοσύνη δημιουργεί πολλές αλλαγές στον οργανισμό της.
Η γυναίκα πρέπει να είναι υγιής πριν αρχίσει μια εγκυμοσύνη. Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ψυχική υγεία της μητέρας. Πρέπει πχ πριν και όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
1. να έχει ισορροπημένη και υγιεινή δίαιτα
2. να σταματήσει το κάπνισμα
3. να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη
4. να χάσει το υπερβάλλον βάρος (αν έχει)
5. να κάνει οδοντιατρικό έλεγχο
6. να συζητήσει με το γιατρό της τυχόν ιατρικά προβλήματα που την απασχολούν πχ αναιμία, υπέρταση, διαβήτης, πρόβλημα νεφρών ή καρδιάς και να ξέρει τις συνέπειες
7. να κάνει αιματολογικό έλεγχο (καλύτερα και οι δυο γονείς
8. να συμβουλευτεί τον γιατρό της για τυχόν γενετικά προβλήματα οικογενειακά ή προσωπικά. Ιδανικό θα ήταν πριν από μια εγκυμοσύνη οι μέλλοντες γονείς να έκαναν προσεκτικό έλεγχο της υγείας τους και γενετικό εφόσον υπάρχει ιστορικό μιας πάθησης στην οικογένεια.
9. Επίσης επιβάλλεται θεραπεία οποιασδήποτε χρόνιας κατάστασης της μητέρας, όπως ευρυαγγεία, παχυσαρκία, τερηδόνα, ουλίτιδα.
Είναι φρόνιμο, η γυναίκα που προγραμματίζει εγκυμοσύνη να σταματήσει το κάπνισμα και να μειώσει την χρήση οινοπνευματωδών ποτών (εκτός από λίγο κρασί ή μπύρα)ώστε να μην βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού τις πρώτες εβδομάδες τις εγκυμοσύνης, όταν ακριβώς σχηματίζονται τα σπουδαιότερα όργανα του(οργανογένεση)
10. Αν παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο, να συμβουλευτεί το γιατρό που ξέρει για τη προγραμματιζόμενη εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για ανώδυνη χρήση φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό καθαρτικό ή παυσίπονο.

Δεμίρη Αλίκη,
Βρεφονηπιοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου