Σελίδες

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγίες υγιεινής για το νεογέννητο

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, τα παιδιά είναι αρκετά ευάλωτα στις ιώσεις και τις μεταδοτικές ασθένειες. Άρα η υγιεινή, η καθαριότητα και η αντιβακτηριδιακή προστασία πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας.

Γενικές οδηγίες υγιεινής
Λόγω του ότι τα παιδιά κινούνται και μεγαλώνουν ανάμεσά μας, είναι αναπόφευκτο να έρχονται σε επαφή τόσο με άλλα παιδιά ή ενήλικες όσο και με διάφορες επιφάνειες ή αντικείμενα όπου κρύβονται «κίνδυνοι» μη ορατοί με γυμνό μάτι. Η καθαριότητα του σπιτιού και η συστηματική καθημερινή προσωπική υγιεινή αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την προστασία από τα πάσης φύσεως βακτηρίδια και μικρόβια που βρίσκονται παντού. Τα χέρια γίνονται συχνά το βασικό μέσο μετάδοσης όλων αυτών των μικροβίων και γι' αυτό  πρέπει όλη η οικογένεια να πλένει συστηματικά τα χέρια της με ένα καλό αντιβακτηριδιακό σαπούνι και στη συνέχεια να τα σκουπίζει καλά σε καθαρή πετσέτα ή ακόμα καλύτερα σε χαρτί κουζίνας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το παιχνίδι με το μωρό, αφού έχουμε αλλάξει πάνα, πριν και μετά το φαγητό, μετά από κάθε δραστηριότητα εντός ή εκτός σπιτιού, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, μετά τη χρήση του μπάνιου κ.τ.λ.

Φροντίδα τους πρώτους μήνες με το μωρό
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι θα πρέπει να είμαστε τους πρώτους μήνες όπου το νέο μέλος της οικογένειας χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε συστηματικά τα παιδικά παιχνίδια και τον εξοπλισμό του όπως: καρεκλάκια φαγητού, στράτα, τραπεζάκι κ.α. καθώς επίσης και το πάτωμα με αντισηπτικά απολυμαντικά προϊόντα  ή υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια τα οποία δεν περιέχουν χλώριο και δεν ερεθίζουν το δέρμα. Το ίδιο σχολαστικοί πρέπει να είμαστε όταν παίζουμε με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν άθελά τους βλαβερά βακτηρίδια με το τρίχωμα και τις πατούσες τους, γι' αυτό δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μας γλείφουν ή να πηδούν στο τραπέζι. Επίσης, θα πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι που συνήθως κοιμούνται καθώς επίσης και τα σκεύη φαγητού που καλό θα είναι να τοποθετούνται εκτός κουζίνας.

Πηγή: www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου