Σελίδες

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κατασκευές για την Παγκόσμια ημέρα του βιβλίου

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου ( Ημερομηνία γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)  γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια ημέρα του βιβλίου. Για την ημέρα αυτή τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν αφίσες, καδράκια με σχετικά ποιήματα, βιβλία, βιβλιοστάτες, σελιδοδείκτες και διάφορα άλλα πράγματα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να βιώσουν την διαδικασία  της κατασκευής ενός βιβλίου αλλά, κυρίως, θα τα ευαισθητοποιήσουν ώστε να νοιώσουν τη σημασία και την αξία που έχουν τα βιβλία στην ζωή μας.

Για την αφίσα: Πάνω σε ένα χαρτόνι γράφουμε " 2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα του βιβλίου" και ζητάμε απο τα παιδιά να βρουν διάφορα πράγματα σχετικά με την γιορτή απο διάφορα περιοδικά ή προσπέκτους, να τα κόψουν και να τα κολλήσουν.

Τα παιδιά φτιάχνουν βιβλία: 
Υλικά: Χαρτιά λευκά, χρωματιστά χαρτόνια, κορδόνια ή κορδέλες, παλιά περιοδικά ή παραμύθια, κόλλα.

Μπορούμε να δώσουμε στο κάθε παιδί απο 8 εως 10 φύλλα και να τους ζητήσουμε να βρουν και να κολλήσουν εικόνες με λουλούδια, αυτοκίνητα, σπίτια κλπ απο τα περιοδικά. Έπειτα θα ετοιμάσουν το εξώφυλλο του βιβλίου τους χρησιμοποιώντας το χρωματιστό χαρτόνι, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες απο τα εσωτερικά φύλλα. Διακοσμούν το εξώφυλλο πάλι με κολλάζ. Τέλος ανοίγουν τρύπες στα πλάγια, περνούν και δένουν τις κορδέλες και το βιβλίο ειναι έτοιμο.
Επίσης θα ήταν ωραίο να διαλέξει το κάθε παιδί μια εικόνα απο ένα περιοδικό και να το κολλήσει πάνω στο χαρτί. Έπειτα να πει μια ιστορία ή ένα παραμύθι, σχετικό με την εικόνα, που θα γραφεί απο την νηπιαγωγό. Όλα τα φύλλα με τις εικόνες και τις ιστορίες θα συγκεντρωθούν και θα δεθούν σε ένα βιβλίο. Στο εξώφυλλο μπορεί να γραφτεί: Βιβλίο με ιστορίες, τα παιδιά του 100ου νηπιαγωγείου Θεσ/νικης.

Καδράκι: σε ένα χρωματιστό χαρτόνι γράφουμε ένα ποίημα σχετικό με τα βιβλία και το διακοσμούμε όπως θέλουμε.

Ένα ενδεικτικό ποίημα ειναι του Ντ. Χατζηνικολάου.

ΒΙΒΛΙΑ
Βιβλία αγαπημένα,
τι θησαυρός για μένα!
Στην κάθε σας σελίδα
τι γνώρισα και είδα
και τι θα μάθω ακόμα
απ' το δικό σας στόμα!

Βιβλία αγαπημένα,
σας παίρνω ένα ένα
με δέος στα δυο μου χέρια
κι υψώνομαι ως τ' αστέρια...
Δροσοσταλιά και ελπίδα
η κάθε σας σελίδα.

Οι πιο καλοί μου φίλοι,
στις λύπες τ' ασφοδίλι
κι ήλιος καλοκαιριού,
βιβλία αγαπημένα!
(Πόσα από σας γραμμένα
στο φως ενός κεριού!)

3 σχόλια: