Σελίδες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

P.I.Tchaikovsky - The Nutcracker/ Ο ΚαρυοθραύστηςΟ Καρυοθραύστης (Ρωσικά: Щелкунчик, Τσέλκουντσικ) ονομάζεται μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Το έργο συνέθεσε το 1892 βασιζόμενος στη διασκευή του παραμυθιού Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβάνοφ.

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Να φτιάξουμε έναν Καρυοθραύστη;


Θα χρειαστείτε ένα ρολό από χαρτί υγείας, κόκκινο ύφασμα, πον-πον για κουμπιά, ματάκια, συρματάκι πίπας για την ζώνη, μπεζ χαρτόνι για το πρόσωπο και τα χέρια, μαύρο χαρτόνι για τα πόδια και το καπέλο, μολύβι για να ζωγραφίσουμε το στόμα, κόλλα και ψαλίδι. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να με ρωτήσετε! Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου