Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τα φρούτα του καλοκαιριού

Η φύση μας φέρνει το καλοκαίρι πολύ αγαπημένα φρούτα, με γεύσεις που μας ξετρελαίνουν και κυρίως μας δροσίζουν τις ζεστές ημέρες, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα πλούσια θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα φρούτα του καλοκαιριού περιέχουν πολύ νερό, αρκετή ζάχαρη για ενέργεια, φυτικές ίνες και φυσικά πλήθος βιταμινών! Η μητέρα φύση ξέρει ότι χρειαζόμαστε το καλοκαίρι άφθονο νερό για να ξεδιψάσουμε και γρήγορη ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουμε πολύ το πεπτικό μας σύστημα.



Ας δούμε, όμως αναλυτικά τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα:



Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελείται από νερό σε ποσοστό 92% περίπου! Ανά 100 γρ. περιέχει 30 θερμίδες και 6,2 γρ. σάκχαρα. Η σύστασή του αυτή το κάνει ιδανικό για να σας ξεδιψάσει, να σας ενυδατώσει και να σας προσφέρει άμεση ενέργεια τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες! Περιέχει επίσης βιταμίνη C και αρκετές άλλες βιταμίνες, όπως το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, κάλιο και αμινοξέα.

Το καρπούζι θα το βρείτε στον πάγκο του μανάβη από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.



Πεπόνι

Το πεπόνι παρόλο που περιέχει νερό σε ποσοστό 90%, είναι αρκετά χορταστικό φρούτο. Ανά 100 γρ. περιέχει 34 θερμίδες και περίπου 8 γρ. σάκχαρα. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, A και καλίου και β-καροτένιο.

Η εποχή τους είναι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.



Ροδάκινα

Ανά 100 γρ. περιέχει 39 θερμίδες, περίπου 10 γρ. υδατάνθρακες, 1,5 γρ. φυτικών ινών και 8 γρ. σάκχαρα. Περιέχει βιταμίνες, όπως Α,C, K, μέταλλα και αμινοξέα. Η σαρκώδης ψίχα και η ιδιαίτερη γεύση τους τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή το καλοκαίρι.

Θα τα βρείτε από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο σε διάφορες ποικιλίες.



Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι τα μικρά πορτοκαλί φρούτα που περιμένουμε για να εμπλουτίσουμε τα σνακ μας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ανά 100 γρ. περιέχουν 48 θερμίδες, 11 γρ. υδατάνθρακες, 1,4 γρ. πρωτεΐνες, 2 γρ. φυτικές ίνες και 9 γρ. σάκχαρα. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και βιταμίνης C.

Μπορείτε να τα βρείτε Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά είναι δημοφιλή και ως αποξηραμένα.



Κεράσια

Από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο, τα κεράσια ανήκουν στα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού! Με τις υπέροχες εγχώριες ποικιλίες, μπορείτε να τα καταναλώσετε για να δροσιστείτε, αλλά και για να έχετε μια καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α μετάλλων και φυτικών ινών.



Φράουλες

Τον Μάιο και Ιούνιο κάνουν την εμφάνισή τους οι φράουλες, που τις λατρεύουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι! Εκτός από την κατανάλωση του καρπού, τις χρησιμοποιούμε και σε πολλά γλυκίσματα, όπως γρανίτες, μους, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, καθώς και αρκετά μέταλλα, όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορο κ.α. Προσφέρουν ανά 100 γρ. ενέργεια ίση με 70 θερμίδες και 17 γρ. υδατάνθρακες.



Σύκα

Τα σύκα μπορούμε να τα απολαύσουμε τον Αύγουστο και να χαρούμε τη γλυκιά τους γεύση. Πράγματι, ανά 100 γρ. περιέχουν 16 γρ. σάκχαρα, αλλά επίσης αρκετά μέταλλα και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Κ, β-καροτένιο κ.α. Είναι επίσης δημοφιλή και ως αποξηραμένα.



Γεμίστε τα πιάτα σας και τα ταπεράκια στην παραλία με τα δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, συνδυάστε τα μεταξύ τους όπως σας αρέσει και θα έχετε δροσιά και ενυδάτωση ταυτόχρονα με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και τα παιδιά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!



Πηγή: www.mamakid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου