Σελίδες

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Πώς θα κάνω το παιδί μου πιο δραστήριο;

Η αλήθεια είναι ότι η φυσική δραστηριότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ψυχοσωματική υγεία του παιδιού. Βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, προάγει τη σωματική και πνευματική υγεία, βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού και στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ακόμα και από κοινωνιολογική άποψη (ομαδικότητα, άμιλλα κ.λπ.). Πραγματικότητα επίσης (και σκληρή) είναι ότι τα σημερινά παιδιά για λόγους που βιώνουν αυτά και οι γονείς τους καθημερινά, κινούνται και γυμνάζονται λιγότερο από άλλες εποχές.
Τι μπορείτε να κάνετε ως νέοι (και μη) γονείς; Ιδού:
Καθιερώστε καθημερινούς μικρούς περιπάτους είτε μεταξύ υποχρεώσεων (π.χ. προς ή από το φροντιστήριο) είτε συγκεκριμένες ώρες (π.χ. πριν το βραδινό γεύμα).
Αναθέστε το μικρό σας να βγάζει το κατοικίδιο βόλτα καθημερινά ή και να βγάζει το ίδιο τα απορρίμματα στον κάδο.
Δημιουργήστε με φιλικές οικογένειες ένα «κλαμπ» εκδρομών, περιπάτων ή πικ-νικ (με δραστηριότητες όπως π.χ. ποδηλασία) τα Σαββατοκύριακα.
Φροντίστε να παίρνει το παράδειγμά σας σε οτιδήποτε αφορά την κίνηση. Αν εσείς μονίμως χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, μη περιμένετε το παιδί να πάει ανέβει με τις σκάλες!
Αφιερώστε χρόνο μαζί του σε «οικιακές» δραστηριότητες όπως το νοικοκυριό ή ακόμα καλύτερα βάλτε δυνατή μουσική και χορέψτε μαζί σε έντονους ρυθμούς!
Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που η τηλεόραση είναι ανοικτή ή και το χρόνο που μπορεί το παιδί να αφιερώνει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Στο σχολείο, εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι το μάθημα της γυμναστικής και ωθήστε το να κινείται και να παίζει στα διαλείμματα με τα άλλα παιδιά
Γράψτε το σε κάποιο άθλημα της επιλογής του, κατά προτίμηση ομαδικό.
Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι σταδιακά να αυξηθεί η κίνηση του παιδιού σας συστηματικά και με τρόπο που θα μπορεί το ίδιο να υιοθετήσει. Δηλαδή να του αρέσει ως δραστηριότητα, να νιώθει καλά με αυτή, να μπορεί να το κάνει και να έχει την επιλογή του «διαφορετικού», ώστε να μη το βαρεθεί γρήγορα. Έτσι, λόγου χάριν, προσπαθήστε να εκτελείτε διαφορετικές διαδρομές στους περιπάτους σας, με εικονικά σημεία «κόμβους» (checkpoints) ή και συμβολικά έπαθλα, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και κατ’ επέκταση ενδιαφέρον. Σιγά σιγά κι αφού το παιδί συνηθίσει, θα δραστηριοποιείται πιο πολύ και από μόνο του και έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες και πιο οργανωμένη εντατική κίνηση-άσκηση, όπως π.χ. σε κάποιο άθλημα.

Του Δημήτρη Πέτσιου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Διατροφής και Άσκησης
Πηγή: www.dia-trofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου