Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ξαναμίλησε έπειτα από 11 χρόνια!

Μια 52χρονη γυναίκα στις Η.Π.Α., χάρη σε μια πρωτοποριακή διπλή μεταμόσχευση λάρυγγα και τραχείας, ξαναβρήκε τη φωνή της έπειτα από 11 χρόνια.

Οι φωνητικές χορδές της Μπρέντα Τσάρετ Τζένσεν καταστράφηκαν το 1999, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί. Ο ειδικός σωλήνας που της είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, τραυμάτισε σοβαρά τον λαιμό της και ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε της στέρησε τη φωνή.

Η άτυχη γυναίκα, επί χρόνια, δεν μπορούσε να γευτεί ή να μυρίσει τροφές, ανέπνεε μέσω τραχειοτομής και επικοινωνούσε με τον περίγυρό της μέσω φορητής συσκευής με «ηλεκτρονική» φωνή.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, η διεθνής ομάδα ειδικών του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βρετανία και τη Σουηδία, μεταμόσχευσε στη γυναίκα, κατά τη διάρκεια 18ωρης επέμβασης, έναν νέο λάρυγγα, θυρεοειδή αδένα καθώς και τμήμα τραχείας μήκους έξι εκατοστών. Τα όργανα που είχαν ληφθεί από δότη συνδέθηκαν με επιτυχία με τις αρτηρίες και τα νεύρα της ασθενούς, ώστε να είναι λειτουργικά.

Δεκατρείς ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής είπε τις πρώτες λέξεις της: «Καλημέρα, θέλω να πάω στο σπίτι μου». Σήμερα είναι πλέον σε θέση να μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόβλημα. Η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θαύμα να μπορεί να μιλήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι η πρώτη μεταμόσχευση λάρυγγα πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Κλίβελαντ το 1998 σε έναν άνδρα που είχε χτυπήσει σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή. Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών που έκαναν τη μεταμόσχευση στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο ασθενής μετά την επέμβαση ήταν σε θέση να μιλά χωρίς πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση χρειάζεται να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ' όρου ζωής, προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα ο οργανισμός τους. Η κυρία Τζένσεν λαμβάνει ήδη τέτοιου είδους φάρμακα, καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου