Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Διδάξτε του πώς να κοιμάται!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ένα βρέφος 5 μηνών κοιμάται 11 με 14 ώρες την ημέρα, εκ των οποίων οι 8-9 ώρες είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό που είναι συνηθισμένο στα μωρά αυτής της ηλικίας είναι να κοιμούνται μέσα στην ημέρα από 2 ή 3 φορές για μικρότερα διαστήματα, που συνολικά δεν ξεπερνούν τις 4 ώρες.

Συνήθως τα μωρά ξεκινάνε να υιοθετούν να πρόγραμμα ύπνου μετά τους 3,5 μήνες και μέχρι να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους κοιμούνται σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα χωρίς διακοπή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σαφώς και είναι φυσιολογικό για ένα μωρό 6+ μηνών να ξυπνάει μία φορά μέσα στη νύχτα για να φάει, ωστόσο αν τα διαλείμματα στον ύπνο του είναι περισσότερα, ίσως θα πρέπει να κάνετε κι εσείς μία προσπάθεια για να βελτιώσετε τον ύπνο του.

Ο καλύτερος τρόπος να «διδάξετε» το μωρό σας να κοιμάται περισσότερες ώρες είναι να υιοθετήσετε μία ρουτίνα ύπνου, όπως λένε οι ειδικοί, βάζοντάς το συγκεκριμένη ώρα στο κρεβάτι και διατηρώντας του σταθερές συνήθειες.

Να μην παρεκκλίνετε από τη ρουτίνα αυτή κάνοντας τα ίδια τα πράγματα την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο!

Αποφύγετε να το αποκοιμίζετε στην αγκαλιά σας, ή με ένα μπουκάλι στο στόμα του. Είναι προτιμότερο να το ταΐσετε, και αφού χωνέψει να το βάλετε στη κούνια του ενώ είναι ακόμα ξύπνιο, καληνυχτίζοντας το και αποχωρώντας από το δωμάτιο.

Σε περίπτωση που το μωρό σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρχικά προσπαθήστε να το νανουρίσετε ξανά, είτε βάζοντάς του την πιπίλα, αν τη θέλει, είτε τραγουδώντας του ήρεμους σκοπούς.

Να γνωρίζετε ότι το επιθυμητό είναι να κάνετε αισθητή την παρουσία σας μεν, αλλά όχι απαραίτητη για να το πάρει ξανά ο ύπνος.

Σε περίπτωση που το κλάμα του μωρού σας είναι επίμονο, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο νεράκι, ή χαμομηλάκι για να του ικανοποιήσετε το αίσθημα της δίψας.

Μην καταφεύγετε αμέσως στη λύση του γάλακτος, γιατί είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο και πλέον!

Πηγή: www.mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου