Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνες, μιας ή πολλαπλής χρήσης;

Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με κριτήριο την υγεία ή την οικολογική
συνείδηση του γονιού ή ακόμη και με κριτήριο την οικονομία.

Είναι θέμα υγείας.
Αν δούμε το θέμα από άποψη υγείας τότε μπορούμε να μιλάμε μόνο για προτερήματα. Οι πάνες πολλαπλής χρήσης ή οικολογικές πάνες ή βιολογικές ή βιοδιασπώμενες, όπως αλλιώς λέγονται, κατασκευάζονται από βαμβάκι, από βιολογικά ελεγχόμενες καλλιέργειες, είναι απαλλαγμένες από χημικές και τοξικές ουσίες, δεν έχουν άκαρι και διάφορα αλλεργιογόνα, δεν έχουν μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς και μπορούν και πλένονται σε 60-90 βαθμούς Κελσίου.

Προστατεύουν από το κρύο και την υπερθέρμανση, απορροφούν την περίσσια υγρασία του δέρματος, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπνοή της επιδερμίδας, αφήνοντας ανοιχτούς τους πόρους, και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων. Έτσι μειώνουν τον κίνδυνο για δερματομυκητιάσεις και παρασιτώσεις, αποφεύγονται το παράτριμα, το έκζεμα, οι ουρολοιμώξεις.

Παράλληλα, προστατεύονται από υπερθέρμανση οι όρχεις και προφυλάσσονται από υπογεννητικότητα τα αγόρια, με βάση το ενδοκρινολογικό συνέδριο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κiel.

Είναι θέμα οικολογίας.
Παλαιότερα, υπήρχε το έθιμο, κάθε φορά που γεννιόταν ένα παιδί, να φυτεύουν ένα δέντρο!
Σήμερα, για κάθε παιδί που γεννιέται, θυσιάζονται τουλάχιστον 16 δέντρα για τις πάνες του.

- Κάθε χρόνο κόβονται 1.000.000 δέντρα για παραγωγή πάνας μιας χρήσης. Τα εργοστάσια που τις παρασκευάζουν, χρησιμοποιούν τα ποτάμια για τα απόβλητα τους και ξοδεύουν ενέργεια σε ηλεκτρισμό, ενώ για τις πάνες πολλαπλής χρήσης εκμεταλλευόμαστε το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι, που αναπτύσσονται ξανά και ξανά, χωρίς να σπαταλώνται φυσικοί πόροι.

- Οι πάνες ενός μόνον παιδιού αποτελούν 1.000 κιλά σκουπίδια, που δεν είναι καν βιολογικά - ανακυκλώσιμα, ενώ οι οικολογικές πάνες είναι βιολογικά διασπώμενα υλικά με άπειρα θετικά στοιχεία για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Είναι θέμα οικονομίας.
Για τις πάνες ενός μωρού κάθε χρόνο δαπανώνται περισσότερα από 1.200 ευρώ. Άρα, μέχρι τα δύο του χρόνια "μέσος όρος για να στεγνώσει ένα παιδί" χρειάζονται 2.500 ευρώ ! Αντίθετα, για τις οικολογικές πάνες πολλαπλής χρήσης απαιτούνται μόνο 140 ευρώ.

Αν δούμε το θέμα πιο στενά οικονομικά, πρέπει να πούμε ότι:
α) Με την οικολογική πάνα τα παιδιά στεγνώνουν πιο γρήγορα.
β) Δε χρησιμοποιούνται κρέμες ή πούδρες (οι οποίες, μάλιστα, αντενδείκνυνται παιδιατρικά)
στη γενετική χώρα του βρέφους.
γ) Οι οικολογικές πάνες επαναχρησιμοποιούνται, αφού πλένονται σε 60-90 βαθμούς Κελσίου,
οπότε δεν έχουν μικρόβια!
δ) Η ίδια πάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας,
αν αλλάξουμε μόνο τα προθέματα (ειδικά σερβιετάκια από χαρτί, βαμβάκι, μετάξι ή μαλλί).
ε) Δε χρησιμοποιούνται μαλακτικά πλυντηρίου, γιατί μειώνεται η απορροφητικότητα της πάνας.

Πηγή: Περιοδικό Υγεία


 

Αν λοιπόν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις οικολογικές πάνες θα πρέπει να ξέρετε:
  • Οι πάνες πλένονται σε θερμοκρασία το πολύ 60 βαθμών ξεχωριστά απο τα άλλα ρούχα και φυσικά αφού απομακρύνετε τις κοπρανώδεις ύλες στην τουαλέτα. Τα καλύμματα πάνας στους 40 βαθμούς εκτός αν ο κατασκευαστής ορίζει διαφορετικά.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαλακτικό, μειώνει την απορροφητικότητα των ινών.
  • Δεν χρειάζεται να σιδερώνετε τις πάνες, το πλύσιμο στους 60 βαθμούς είναι αρκετό για την αποστείρωση τους.
  • Οι πάνες πρέπει να πλένονται το πολύ κάθε τρεις μέρες, αλλιώς καθαρίζονται πιο δύσκολα.
Το ιδανικό θα ήταν να έχετε αποφασίσει ποιο είδος πάνας θα χρησιμοποιήσετε προτού γεννηθεί το μωρό. Ένα βρέφος χρειάζεται γύρω στις 10 πάνες την ημέρα. Εάν οι μισές από αυτές είναι οικολογικές, σκεφτείτε τι καλό κάνετε στην φύση. Χρησιμοποιήστε τις πάνες μιας χρήσης μόνο για τον νυχτερινό ύπνο, τις εξόδους και τα ταξίδια για την διευκόλυνση σας. Στους βρεφικούς σταθμούς επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται πάνες μιας χρήσης για να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων.

http://mpourmpoulaki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου