Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ακούει το έμβρυο;

Αντιλαμβάνονται τα έμβρυα τους ήχους; Ποια η σχέση της μουσικής με το παιδί; Και ποιο είδος είναι το καταλληλότερο;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Είναι αποδεδειγμένο με επιστημονικές έρευνες ότι το έμβρυο ακούει. Μάλιστα, ακούει πολύ καλά όλους τους ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον του και τους αναγνωρίζει μετά τη γέννηση του αντιδρώντας με ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια.

Με συναισθήματα ευχάριστα ή δυσάρεστα εκδηλώνεται και μέσα στην κοιλιά της μητέρας του και αυτό διαπιστώνεται από την κινητικότητα του. Ακόμη είναι σίγουρο πως όσο πιο ευχάριστα είναι αυτά τα ακούσματα τόσο καλύτερος θα είναι ο ψυχικός του κόσμος και γενικά η προσωπικότητά του στο μέλλον.

Ίσως η πρώτη αίσθηση ρυθμού που αποκτά το έμβρυο να είναι τα χτυπήματα της καρδιάς του. Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης φαίνεται να αντιδρά με ποικίλους τρόπους και σε εξωγενή ακουστικά ερεθίσματα.

Η σχέση της μουσικής με το παιδί έχει αναπτυξιακό, πολιτισμικό, ανθρωπολογικό, γνωστικό, εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα.

Έχει διαπιστωθεί ότι ήδη στο δεύτερο μήνα τα βρέφη διακρίνουν τη συχνότητα, την ένταση και τη μελωδία του τραγουδιού της μητέρας τους και στους 4 μήνες ξεχωρίζουν ακόμη και το ρυθμό. Μάλιστα σε αυτές τις ηλικίες διακρίνουν περισσότερα στοιχεία στη μουσική από ότι στην ομιλία.

Η καταλληλότερη μουσική που πρέπει να ακούει κατά την ανάπτυξη του είναι εκείνη που έχει αρμονία και μελωδία. Να μην είναι εκκωφαντική, και να περιέχει συχνές επαναλήψεις του ίδιου ρυθμού.

Μουσική παιδεία και παιδική εγκληματικότητα

Στα βρέφη αρέσει η κλασική μουσική και τα δημοτικά τραγούδια. Χαλαρώνουν, κοιμούνται ευκολότερα και δείχνουν ευτυχισμένα. Στην προσχολική και σχολική ηλικία η μουσική επηρεάζει πάρα πολύ την κουλτούρα του παιδιού αφού όσο χαμηλότερη είναι η παιδεία του τόσο μικρότερες είναι οι απαιτήσεις του στην ποιότητα της μουσικής που ακούει.

Σήμερα η μουσική χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε πολλά ιατρικά κέντρα του κόσμου για διάφορες παθήσεις, όχι μόνο ψυχιατρικές ή ψυχολογικές αλλά και ορθοπεδικές, κινητικές και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, όλα τα στατιστικά στοιχεία της παιδικής εγκληματικότητας είναι ανεβασμένα στις ομάδες των παιδιών που ακούν βίαιη μουσική ή μουσική που συνοδεύεται από βίαιες παραστάσεις, χρήση ναρκωτικών κτλ

Πηγή:  www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου