Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Φιλόμουσοι... πριν από τα γεννοφάσκια τους

Ποια είναι, αλήθεια, η ακριβής επίδραση της κλασικής μουσικής στα μωρά; Συμβάλλει στην ηρεμία, στην ευφυΐα, στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων ή μήπως στις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές; Κατά καιρούς οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι ουκ ολίγες, ενώ οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν λείψει. Ωστόσο στη βάση των όποιων ευεργετικών αποτελεσμάτων της μουσικής, η ανθρώπινη εφευρετικότητα προχωρεί ένα βήμα παραπέρα: οι μελλοντικοί φιλόμουσοι- και πιθανοί επαγγελματίες μουσικοί- θα μπορούν να διαμορφώνονται όχι πλέον από την κούνια αλλά κυριολεκτικά από την... κοιλιά της μάνας τους. Ενα πρωτοποριακό ηχητικό σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί σε iΡod ή mp3 player επιτρέπει στις εγκύους να «συστήσουν» τα αγαπημένα τους κομμάτια στα παιδιά τους ενώ ακόμη τα κυοφορούν.

Εφευρέτης του ηχητικού συστήματος εγκυμοσύνης Ritmo είναι ο Ορεν Οζ, ένας 34χρονος Αμερικανός, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της συζύγου του. «Το σύστημα αυτό γεννήθηκε από το άγχος που ένιωσα βλέποντας τη σύζυγό μου,η οποία ήθελε να ακούει μουσική θεωρώντας ότι κάνει καλό στο μωρό,να παιδεύεται να βρει μια βολική στάση η οποία να επιτρέπει και στο μεγάφωνο να παραμένει αμετακίνητο» δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph».

Ο εφευρέτης υποστηρίζει ότι καμιά από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις της αγοράς δεν αποδείχθηκε λειτουργική και αποτελεσματική. Το νέο σύστημα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να μεταφέρει τον ήχο με ασφάλεια μέσα στη μήτρα, λαμβάνοντας υπόψη το μοναδικό ακουστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Τα μεγάφωνα είναι ενσωματωμένα σε ένα ελαστικό ύφασμα το οποίο προσαρμόζεται γύρω από το στομάχι της εγκύου και μπορεί να καλυφθεί εύκολα κάτω από τα ρούχα. Παράλληλα δε με το έμβρυο- το οποίο, όπως υποστηρίζει ο εφευρέτης, παρουσιάζει σημάδια ανταπόκρισης στην ακοή από τη 17η εβδομάδα της κύησηςτο Ritmo επιτρέπει και στη μητέρα να ακούει την ίδια μουσική με τη χρήση ακουστικών. Με τον τρόπο αυτόν οι δυο τους μοιράζονται μια μοναδική συναισθηματική εμπειρία με σύνδεσμο τον ήχο και τη μουσική.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=290400&dt=06/02/2010#ixzz112DS4o3d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου